-A A +A

Τρικομματικός κλοιός για τον Παπακωνσταντίνου

Την ερχόμενη Δευτέρα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα προχωρήσει στη δεύτερη κίνησή της σε ό,τι αφορά την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ... Μετά την ανακοίνωση της απόφασης που έλαβαν οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας της Βουλής (μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων) θα κατατεθεί επισήμως η πρότασή τους στη Βουλή, επιδιώκοντας να ξεκινήσει αμέσως η σχετική συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος από το πρωί της Παρασκευής έχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τους κυβερνητικούς του εταίρους για το θέμα αυτό, θέλει -και με τη διαδικασία-εξπρές που ακολουθεί- να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς το εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, ότι η περίοδος της ατιμωρησίας των πολιτικών στην Ελλάδα έλαβε τέλος.
Αυτό άλλωστε είπε και δημόσια, στο πλαίσιο του μηνύματος που απηύθυνε τους πολίτες για την είσοδο της νέας χρονιάς. «Ηδη», σημείωσε, «σταματά το ''μεγάλο φαγοπότι'' στο Δημόσιο. Κι όσοι σκέπτονται να συνεχίσουν τις παλιές κακές συνήθειες διαπιστώνουν ήδη ότι τους περιμένει η ''τσιμπίδα'' του νόμου και η Δικαιοσύνη». «Η παλιά ''ατιμωρησία'' παίρνει τέλος. Πρώην μεγαλόσχημοι πιάνονται και λογοδοτούν. Και αυτό θα συνεχιστεί», συμπλήρωσε.
Σε πολιτικό επίπεδο στελέχη της ΝΔ σημειώνουν ότι το κόμμα τους μόνο να κερδίσει έχει από αυτήν τη διαδικασία και υπενθυμίζουν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν το «κόκκινο πανί» για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος εξαπέλυε σειρά επιθέσεων εναντίον του κατά τη διάρκεια και των δύο προεκλογικών περιόδων (Μάιος και Ιούνιος).
Παράλληλα, η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής θα χρησιμοποιηθεί από τον κ. Σαμαρά ως επιχείρημα και κατά του κ. Τσίπρα, ο οποίος σταθερά προβάλλει το τελευταίο διάστημα αιτιάσεις περί συγκάλυψης σκανδάλων, συνενοχής των πολιτικών δυνάμεων που συγκροτούν την κυβέρνηση κ.λπ.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, δεν αποκλείεται μέχρι την ημέρα της συζήτησης στη Βουλή και τη σχετική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει για τη σύσταση της Προανακριτικής, ο κ. Σαμαράς να παρέμβει και πάλι δημόσια, προκειμένου να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τη ΝΔ δεν τίθεται θέμα αποδοχής μιας πρότασης που θα περιλαμβάνει τη διερεύνηση ευθυνών και για τους κ. Βενιζέλο και Παπανδρέου και ήδη στελέχη του κόμματος, σχολιάζοντας τις σχετικές πληροφορίες, σημειώνουν ότι εάν διευρυνθεί το κατηγορητήριο και ενταχθούν και άλλα ονόματα (όπως ζητούν ήδη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ), τότε η σύγχυση που θα προκληθεί θα καλύψει τους πραγματικούς ενόχους.
Για τον κ. Σαμαρά η διερεύνηση της υπόθεσης Παπακωνσταντίνου και η απόδοση ευθυνών, εφόσον υπάρχουν, έχουν εξαιρετική σημασία τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο συμβολισμού.
Για τον λόγο αυτό θέλει να κινηθεί γρήγορα μεν, αλλά και προσεκτικά, προκειμένου να μην υπάρξουν λάθη που θα αδικήσουν την έρευνα αλλά και να μην υπάρξουν σχόλια περί αντεκδίκησης, πολιτικής επίθεσης κ.λπ. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της παραγραφής, ο κ. Σαμαράς έχει πειστεί από στελέχη του κόμματός του που διακρίνονται για τις νομικές τους γνώσεις ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Η θέση τους, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε σε δύο συσκέψεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, είναι πως «δεν μπορεί να λογιστεί ως κοινοβουλευτική περίοδος η μία ημέρα λειτουργίας της Βουλής (μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων), κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν η ορκωμοσία του βουλευτών και η εκλογή προεδρείου Βουλής.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Καταφανής προσπάθεια κατασκευής ενόχου
Με τη διαπίστωση ότι η πρόταση παραπομπής του σε Προανακριτική Επιτροπή βρίθει ανακριβειών απάντησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην κατάθεσή της από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οπως τονίζει ο ίδιος, «η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με το αδίκημα» και επισημαίνει πως δεν θα γίνει η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός.
«Η πρόταση παραπομπής μου σε προανακριτική επιτροπή βρίθει ανακριβειών και με θεωρεί εκ προοιμίου ένοχο για αλλοίωση από εμένα ηλεκτρονικών αρχείων που άλλοι είχαν στην κατοχή τους, τους τελευταίους 18 μήνες» αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
«Πρόκειται για μία καταφανή προσπάθεια να κατασκευαστούν ένοχοι» συνεχίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου και τονίζει πως δεν έχει καμία σχέση με το αδίκημα, το οποίο θίγει κατεξοχήν τον ίδιο, καθώς, όπως αναφέρει, πρόκειται για μια αλλοίωση που δεν είχε κανένα κίνητρο να κάνει. «Είμαι προφανώς στη διάθεση της Βουλής, η οποία οφείλει να κάνει άμεσα τα πάντα για να ερευνήσει αυτήν τη σκευωρία. Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν θα γίνω η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός» καταλήγει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.