«Η ζωή εν τάφω» Γράφει o Κώστας Τραχανάς

«Η ζωή εν τάφω», το αντιπολεμικό αριστούργημα, άρχισε να σχεδιάζεται μέσα στα χαρακώματα του Α Παγκοσμίου Πολέμου το 1918, στην προκάλυψη του Μοναστηρίου της Σερβίας.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή μπήκε στην επιφυλλίδα στην εβδομαδιαία «Καμπάνα» της Μυτιλήνης πάνω στην οποία βασίστηκε η πρώτη έκδοση του 1924.Από τότε το βιβλίο σημειώνει μια σταθερή πορεία ανάμεσα σε πολλές τρικυμιώδεις πολιτικές περιπέτειες, ενθουσιασμούς και παρεξηγήσεις. Η κυκλοφορία του βιβλίου απαγορεύτηκε στη μεταξική δικτατορία και στα κατοπινά χρόνια της Κατοχής.

Ο πόλεμος , η φρίκη και η αγωνία του, οι ανατριχιαστικές κι εφιαλτικές σκηνές του , υπάρχουν και περιγράφονται στο βιβλίο , για να δείξουν τη σημασία και την ομορφιά της ζωής. Και είναι ακριβώς το χαράκωμα , οι κακουχίες και οι ταλαιπωρίες του πολέμου, που έκαναν τον Στράτη Μυριβήλη να νιώσει τη ζωή ανάμεσα από το κορμί, να γνωρίσει και να διακηρύξει το πρωτείο του σώματος, να γίνει υλιστής και ο ηδονιστής που βλέπει τη ζωή σαν ερωμένη.

Μεγάλα γεγονότα δεν θα συναντήσουμε στη Ζωή εν τάφω, μόνο τα συγκεκριμένα καθημερινά και μικρά περιστατικά της ζωής του πολέμου και του χαρακώματος και παράλληλα, τα συναισθήματα , τις σκέψεις , τις πράξεις και τις ψυχικές αντιδράσεις του στρατιώτη της πρώτης γραμμής. Ο πόλεμος ως πραγματικό και απτό γεγονός , δηλαδή οι μάχες και οι συγκρούσεις ανάμεσα στα αντίπαλα στρατιωτικά τμήματα , δεν υπάρχουν παρά σε ελάχιστο ποσοστό στις σελίδες του βιβλίου , ότι υπάρχει είναι κυρίως η ατμόσφαιρα του πολέμου και η καταδίκη του.

 

Ο Στράτης Μυριβήλης γεννήθηκε το 1890 στη Σκαμιά Λέσβου. Ευθύς μετά των εγκύκλιων σπουδών του (1909) θα αρχίσει να δημοσιεύει τα πρώτα λογοτεχνικά κείμενά του στα τοπικά έντυπα του νησιού. Το 1912 εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών , στη Φιλοσοφική Σχολή αρχικά και στη Νομική αργότερα , χωρίς ποτέ να πάρει πτυχίο , λόγω της συμμετοχής του στους αλλεπάλληλους πολέμους που διεξάγει η Ελλάδα εκείνα τα χρόνια. Το 1923 επιστρέφει , μετά από 10 χρόνια πολέμου , στη Μυτιλήνη όπου εκδίδει την εφημερίδα «Καμπάνα» , στην οποία θα δημοσιευτεί σε 42 συνέχειες «Η ζωή εν τάφω». Το 1932 εγκαθίσταται μονίμως με την οικογένειά του στην Αθήνα. Το 1956 εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πεθαίνει στις 19 Ιουλίου 1969. Ο Στράτης Μυριβήλης μας έδωσε ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής πεζογραφίας του εικοστού αιώνα.

 

Ετικέτες (ελεύθερη σήμανση)