ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: -Σε τρεις μήνες θα ζητάμε περισσότερα χρήματα Από την ομώνυμη στήλη του φ.660

Για τον Αντώνη Σαμαρά έχουμε γράψει τόσες φορές τόσα πολλά θετικά, χωρίς ωστόσο να αποφύγουμε και την κριτική όπου επιβάλλονταν, που θα καταντούσε κοινοτυπία να τα επαναλάβουμε, χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Η τροπή όμως των πραγμάτων και οι θέσεις του, που είναι αμετακίνητες και κρυστάλλινες, επιβάλουν εκ των πραγμάτων τις σχετικές αναφορές, δεδομένου πως ένα μεγάλο κομμάτι από τα ελεγχόμενα ποικιλοτρόπως από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, πέραν του εμπάργκο, που επιβάλουν στην πολιτική του παρουσία, επί πλέον και αδικαιολόγητα ασκούν σε βάρος του αρνητική κριτική, η οποία είναι εντελώς αβάσιμη. Για παράδειγμα δηλώνει ο κ. Γιούνγκερ ότι του κατέβει σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και του δημοκρατικού δικαιώματος των Ελλήνων να έχουν τον πρώτο λόγο στη χώρα τους. Η κυβέρνηση κωφεύει, επειδή έτσι τη βολεύει. Τι λέει για το θέμα ο Αντώνης Σαμαράς (18 Μαΐου 2011); «Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και Κυβέρνηση υπάρχει και Αντιπολίτευση υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα», απορρίπτοντας την αναφορά του κ. Γιούνγκερ περί δραστικού περιορισμού της κυριαρχίας των Ελλήνων.

Η αντίδραση της Κυβέρνησης δεν εκδηλώθηκε και για μια ακόμη φορά- κωφεύει και μόνο ο κ. Λοβέρδος είπε πως «αν οι Έλληνες δεν πάρουν τις αποφάσεις, πρέπει να τις πάρουν κάποιοι άλλοι». Η στήλη ζητάει συγνώμη από όποιον αναγνώστη διαφωνεί, αλλά δεν σε σώζει η κυνικότητα του λόγου, όταν δηλώνεις πως θα πάρουν τις αποφάσεις κάποιοι άλλοι για τη χώρα σου. Συνεπώς ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε και είπε το αυτονόητο και σ’ αυτή την περίπτωση, άλλωστε η συνολικότερη πολιτική του επί του θέματος του προβλήματος της χώρας, δε θα επέτρεπε σε έναν άνθρωπο με τη δική του πολιτική υπόσταση να συναινέσει.  

Οι θέσεις του κ. Σαμαρά είναι γνωστές στους Έλληνες, αλλά η κυβερνητική προπαγάνδα και τα ελεγχόμενα –όπως ήδη έχουμε σημειώσει- ποικιλοτρόπως από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, δεν τους είχαν αφήσει να τις εκτιμήσουν ανεπηρέαστα. Θυμηθείτε πώς η κυβέρνηση και οι προαναφερθείσες παραφυάδες της αντιμετώπισαν την κόντρα του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ και με πόση απαξίωση προς το πρόσωπο του Έλληνα πολιτικού την πανηγύρισαν!  

Τι λοιπόν λέει όλο αυτό το διάστημα ο κ. Σαμαράς; Λέει από την πρώτη στιγμή πως το διεθνές σχέδιο για την διόρθωση των οικονομικών της Ελλάδας αποτυγχάνει και χρειάζεται επανεξέταση. Αντί να στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία με αυξήσεις στους φόρους, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να αφήσουν την Ελλάδα να μειώσει τους φόρους για να ξεκινήσει η ανάπτυξη, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη Wall Street Journal, η οποία τον χαρακτηρίζει ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και ενδεχομένως, επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας.

Αξίζει να δούμε τι είπε σε γενικές γραμμές στην αμερικανική εφημερίδα και πώς η ίδια αντιμετώπισε τη συνέντευξη.

«Το πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα "είναι μια αποτυχία", είπε ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξη του στην Wall Street Journal, την πρώτη του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης από τότε που έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Επικαλούμενος τα φτωχά φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα εν μέσω επιδείνωσης της ύφεσης, είπε: “Νομίζω ότι οι δανειστές μας θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους. Η ερώτησή μου είναι γιατί θα πρέπει, εν τω μεταξύ να «πέσουμε ακόμα πιο χαμηλά;»”. Η άποψη αυτή τον έχει απομονώσει διεθνώς. Αλλά στην Ελλάδα, το κόμμα του κ. Σαμαρά είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με τη βαλλόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα εκπνεύσει πριν από το 2013, και μερικοί προβλέπουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Αυτό θα σημάνει την προοπτική ότι η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύντομα θα διαπραγματεύονται με τον κ. Σαμαρά, έναν οικονομολόγο γνωστό για την αυτοπεποίθηση και τις ανυποχώρητες θέσεις του. Μια πολιτική σύγκρουση για τις ελληνικές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη διάσωση της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς, ένας 60χρονος συντηρητικός και απόφοιτος του Harvard Business School, πιέζεται από την ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον, να υποστηρίξει τις πολιτικές λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης. Οι διεθνείς πιστωτές της χώρας, επιθυμούν μια διακομματική συναίνεση προκειμένου να στηριχθούν οι προσπάθειες για μείωση στο έλλειμμα της χώρας και την αποφυγή χρεοκοπίας η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ.

Αλλά ο κ. Σαμαράς προειδοποιεί, αντίθετα, ότι η Ελλάδα θα αποτύχει και πάλι στους στόχους του προϋπολογισμού, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες πολιτικές. «Σε τρεις μήνες θα ζητάμε περισσότερα χρήματα», προειδοποίησε. Την περασμένη εβδομάδα το κόμμα του καταψήφισε, με σκληρό αγώνα, το νέο πενταετές πρόγραμμα λιτότητας 28 δισ. ευρώ (41 δις. δολάρια) κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Βουλή. Τα μέτρα, τα οποία η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έθεσαν ως προϋπόθεση για την επέκταση της χορήγησης νέων ενισχύσεων προς την Ελλάδα, πέρασαν με την υποστήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αλλά η αντίθεση των πολιτών στις περικοπές όλο και αυξάνεται και οι ελληνικές επιχειρηματικές ομάδες προειδοποιούν ότι το σχέδιο λιτότητας - το τελευταίο της σειράς περικοπών και αυξήσεων φόρων στο τρέχον έτος - θα βαθύνει την ύφεση στην Ελλάδα.

Η οικονομία στην Ελλάδα θα συρρικνωθεί κατά 3% με 4% το τρέχον έτος, πολλοί οικονομολόγοι λένε, έπειτα από μείωση 4,5% το 2010. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 16%, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό μέσα σε δύο χρόνια. Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και το οικονομικό κλίμα έχει κατρακυλήσει.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι συμφωνεί με τα σχέδια της κυβέρνησης να περικόψει τις δαπάνες και να αξιοποιηθεί κρατική περιουσία αξίας 50 δις ευρώ. Αλλά υποστήριξε πως οι τελευταίες φορολογικές αυξήσεις το μόνο που θα κάνουν είναι να συνδράμουν στα οικονομικά και φορολογικά δεινά της χώρας. Η λύση,είπε, είναι να περικοπούν οι συντελεστές των εταιρικών φόρων στο 15% από 24% που είναι σήμερα, ενώ, παράλληλα να μειωθούν οι υπόλοιποι φόροι, από τους φόρους εισοδήματος μέχρι τους φόρους σε τουριστικές υπηρεσίες και στα καύσιμα.

Η σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο κ. Σαμαράς είπε, θα παράγει ένα «δημιουργικό σοκ» που θα τονώσει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και την καταναλωτική ζήτηση, ενώ, επίσης, θα μειώσει τα κίνητρα για φοροδιαφυγή, που αποτελεί χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα.

«Μέρος της οικονομίας αποτελεί η ψυχολογία, και χρειάζεται να αποδείξεις στους επενδυτές ότι αυτή είναι μια οικονομία που μπορούν να επενδύσουν-ενώ αυτή τη στιγμή τα χρήματα βγαίνουν από την οικονομία και σκοτώνεται η προσφορά», είπε.

Η ανάπτυξη που θα προκύψει θα κλείσει την ψαλίδα του ελλείμματος του προϋπολογισμού πιο γρήγορα από ότι το πρόγραμμα λιτότητας που απαίτησαν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, υποστήριξε.

Το πρόβλημα του κ. Σαμαρά είναι ότι μόνο ορισμένοι στο εξωτερικό υιοθετούν τις θέσεις του. Η λεγόμενη Τρόικα που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επιβλέπουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αναφέρουν πως οι προτάσεις Σαμαρά για μείωση των φόρων θα χειροτερέψουν το δημοσιονομικό έλλειμμα. Στην τελευταία Έκθεση για τη χώρα, περιέγραψαν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ως «μη ρεαλιστικό και ασυμβίβαστο με τους γενικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής».

Ακόμη και οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί συνάδελφοι του κ. Σαμαρά τον κάλεσαν να συναινέσει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στη συνάντηση των κεντροδεξιών ηγετών στις Βρυξέλλες στα τέλη του περασμένου μήνα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ήταν μεταξύ εκείνων που πίεσαν τον κ. Σαμαρά να συμπλεύσει μαζί τους. Ο κ. Σαμαράς ωστόσο επέμεινε στις θέσεις του, σύμφωνα με τον ίδιο και άλλους συμμετέχοντες στην συνάντηση. Ανέφερε ότι είπε στην καγκελάριο της Γερμανίας ότι το πρόγραμμά του προσφέρει τη μοναδική λύση για την Ελλάδα, και κατ 'επέκταση για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. "Δήλωσα στην κα Μέρκελ: εάν το σχέδιό σας δουλεύει, τότε κάνω λάθος» ο κ. Σαμαράς είπε. «Αλλά αν δεν δουλέψει, θα χρειαστεί ένα νέο σχέδιο και εγώ είμαι αυτός που μπορεί να το προσφέρει».

 

Ετικέτες (ελεύθερη σήμανση)